TELEFON

+385 35 442 056
+385 91 22 44 250

SLAVONSKI BROD

Stjepana Marjanovića 2

RADNO VRIJEME

Pon-pet: 08:00-21:00
Sub: 08:00-13:00

NOVOSTI

O projektu: MREŽA SB

Projekt „Mreža SB“ – razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske vojne invalide Domovinskog rata u Slavonskom Brodu vrijednosti 1.993.322,42 kn se provodi u okviru poziva »Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“ – UP.02.2.2.10« te je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“; Posredničko tijelo razine 1 je Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku, dok funkciju Posredničkog tijela 2 obnaša Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. Iznos EU-potpore je 1.694.324,06 kn dok je iznos potpore iz proračuna RH 298.998,36 kn.

Nositelj projekta je Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Slavonski Brod (HVIDR-a). Partner u provedbi je Zajednica udruga HVIDR-a Brodsko-posavske županije.

Potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava dana 05. veljače 2020. godine Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Slavonski Brod (HVIDR-a) započela je s provedbom projektnih aktivnosti koji cilja na širenje mreže socijalnih izvaninstitucionalnih usluga koje će pridonijeti manjoj ovisnosti o institucijama, povećati socijalnu uključenost u društvu i unaprijediti kvalitetu življenja za 150 branitelja i stradalnika Domovinskog rata te članova njihovih obitelji u Brodsko-posavskoj županiji. Plan provedbe predviđa se kroz projektne elemente pružanja usluga psihosocijalne pomoći, pružanje usluga  u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti te pružanje usluga zdravstvene skrbi.

Za osiguranje učinkovite provedbe elemenata projekta angažirane su dvije psihologinje koje će kroz psihološko-savjetodavne radionice, mentorstvo i ljetne kampove pružati psihološku pomoć za branitelja i stradalnika Domovinskog rata i članove njihove obitelji; zaposlen je asistent za hrvatske branitelje sa invaliditetom za izvođenje sportsko rehabilitacijskih aktivnosti, održavaju se razne sportsko rehabilitacijske aktivnosti; u planu je nabavljanje opreme za provođenje istih; zatim organizacija 2 turnira i 2 natjecanja u streljaštva. Nadalje, zaposlene su 4 gerontodomaćice koje će pružati usluge u kući u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti za 16 branitelja Domovinskog rata. Vezano za pružanje usluga zdravstvene skrbi angažirani su fizioterapeut i maser za 40 pripadnika ciljne skupine, nabavljeno je kombi vozilo koje je nužno za provođenje usluge prijevoza u svrhu obavljanja liječničkih pregleda, terapija i kontrola za branitelje Domovinskog rata. Zaposlen je vozač za prijevoz istih. Također zaposlene su dvije osobe za upravljanje projektom.

Navedenim aktivnostima projekt „Mreža SB“ nadopunjuje mrežu socijalnih usluga, pruža značajan doprinos povećanju socijalne uključenosti i unaprjeđenju kvalitete života hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.