TELEFON

+385 35 442 056
+385 91 22 44 250

SLAVONSKI BROD

Stjepana Marjanovića 2

RADNO VRIJEME

Pon-pet: 08:00-21:00
Sub: 08:00-13:00

NOVOSTI

Obilježena 27. godišnjica osnutka HVIDR-e Slavonski Brod

Predsjednik udruge želio je ovogodišnju obljetnicu osnutka obilježiti u krugu najbližih suradnika te predstavnika medija koji prate rad udruge, prisjetivši se pritom uspjeha koje su postigli. No, ovo nije bio njegov oproštaj.

SLAVONSKI BROD – Digli smo HVIDR-u iz pepela. Ne kažem da nismo imali grešaka jer svaki čovjek koji radi, taj i griješi. Možda smo mogli više toga učiniti. Međutim, uspjeli smo HVIDR-u okrenuti prema pučanstvu grada Slavonskog Broda te možemo reći kako smo se, u suradnji s HVIDR-om Nova Gradiška, otvorili i prema čitavoj Brodsko-posavskoj županiji. – rekao je Mato Pudić, predsjednik slavonskobrodske Udruge HVDIR-a, na današnjem obilježavanju 27. godišnjice osnutka Udruge hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata u Slavonskom Brodu.

 – Iskreno, planiram se ponovno kandidirati za predsjednika Udruge. S obzirom na to da smo potpisali ugovor za dva milijuna kuna gdje sam osobno imenovao branitelja za provedbu tog projekta, smatram kako bi bilo neozbiljno s moje strane ostaviti jedanaest ljudi koji će po tom projektu biti zaposleni, na milost i nemilost možda nekog boljeg od mene ili, ne daj Bože, goreg. – kazao je Pudić. Iako neki tvrde kako je članstvo u Udruzi HVIDR-a samo ubiranje članarine, Pudić je istaknuo kako ta članarina odlazi na poboljšanje uvjeta njihova djelovanja te resocijalizaciju članova Udruge u društvo. Tako su prošle godine osigurali osam električnih kreveta, četvora kolica te jedna električna. Također su ostvarili suradnju sa slavonskobrodskim tvrtkama koje će dodijeliti nekoliko stipendija za njihovu djecu.

Populacija branitelja sve je starija i starija. Postotak invalidnosti s kojim su oni otišli u mirovinu, kao stradali, ranjenici ili oboljeli, s godinama se također povećava. Zbog toga Pudić ističe kako im je potrebna veća palijativna skrb koju žele ostvariti od strane Ministarstva hrvatskih branitelja, a kojima bi im bile omogućene toplice, rehabilitacijski centri, operacije, češći preventivni pregledi. A njihovim glavnim problemom navodi što u novom Zakonu nije uvedeno ostvarivanje prava po pogoršavanju zdravstvenog stanja branitelja.

– Potrebna je psihosocijalna anamneza kojom će se vidjeti stanje pojedinca. Jer netko tko se u sustav uveo kao dvadesetpostotni invalid neće takav ostati do kraja života. – rekao je predsjednik Udruge HVIDR-e Slavonski Brod, odgovorivši potom kako se uistinu trude vršiti pritisak.

– Kao što smo izvršili pritisak na oduzimanje vozačkih dozvola i lovnih dozvola za rekrativce, kao najjača zajednica i udruga u Hrvatskoj, vršimo taj pritisak. Smatramo da je F43.1 (op.a. posttraumatski stresni poremećaj) jedan lakši poremećaj osobnosti koja nije trajna promjena osobnosti. Takve se ljude uzima kao ovisnicima, a mi smatramo kako takvoj kategorizaciji ne pripadamo. Mi smo bili pripadnici vojske koji smo odradili Domovinski rat kako bismo Hrvatsku dali građanima. Demokratsku, parlamentarnu i višestranačku. Mi imamo ono što smo kroz svoj rad zaslužili. – poručio je. Za dugogodišnju suradnju i promicanje istine o Domovinskom ratu, Mati Pudiću, kao predsjedniku slavonskobrodske Udruge HVDIR-e, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja HRZ i PZO Slavonski Brod, Zdravko Sajfert, uručio je zahvalnicu.

image1
image2