TELEFON

+385 35 442 056
+385 91 22 44 250

SLAVONSKI BROD

Stjepana Marjanovića 2

RADNO VRIJEME

Pon-pet: 08:00-21:00
Sub: 08:00-13:00

NOVOSTI

„Kako spoznajem sebe, a kako druge ljude?”, saznali su hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata te članovi njihovih obitelji

U organizaciji Centra za psihosocijalnu pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja.

Predavanje pod nazivom „Kako spoznajem sebe, a kako druge ljude?”, jučer je za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata te članove njihovih obitelji održala stručna suradnica Centra za psihosocijalnu pomoć MHB u Slavonskom Brodu, Jelena Tadić, magistra psihologije.

Cilj predavanja bio je osvijestiti na koji način spoznajemo sebe, tj. osvijestiti različite aspekte pojma o sebi. Pojam o sebi odnosi se na naše znanje o tome tko smo, a svijest o sebi na razmišljanje o samima sebi. Pošto smo svakodnevno suočeni s različitim evaluacijama sebe u socijalnim situacijama, važno je upoznati se s procesima koji se zbivaju unutar nas samih. Ukoliko dobro poznajemo sebe, lakše ćemo pronaći mehanizme koji nam mogu pomoći u nošenju sa životnim izazovima, a onda i unaprijediti kvalitetu života. Sudionici predavanja su imali priliku prepoznati različite uloge koje imaju u svojim životima, naučiti o njihovoj važnosti te kako one mogu djelovati kao važan zaštitni faktor tijekom života. Istraživanja pokazuju da su osobe koje imaju kompleksniji pojam o sebi, tj. više uloga tijekom života, manje sklone depresiji i razvoju bolesti, a također lakše podnose neuspjehe ukoliko ih dožive u nekom od područja života.

– Cilj drugog dijela predavanja bio je osvijestiti kako doživljavamo druge ljude te si osvijestiti postojanje vlastitih stereotipa. Stereotipi nas mogu dovesti do toga da neopravdano zanemarimo stvarne razlike među ljudima, jer pretpostavljamo da gotovo svi članovi neke grupe imaju zajedničke osobine. Kroz predavanje se istaknula važnost individualnog pristupa svakome pojedincu, uz poštivanje različitosti koje postoje među nama. Održavanjem ovakvih predavanja povećava se svijest o važnosti brige o vlastitom mentalnom zdravlju te razvijanju sebe kao osobe, a upravo to nam mogu pružiti psihološke teme.
Sudionici predavanja su aktivno sudjelovali u raspravi po završetku predavanja , podržali ovakav vid djelovanja Centra za psihosocijalnu pomoć, te zaključili da se i na ovaj način vrši uspješno psihološko osnaživanje i potpora hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata te članovima njihovih obitelji.- azala je Jelena Tadić, magistra psihologije. 

Izvor: eBrod