pzoU subotu 14. listopada 2017. u Osijeku je održan 8. memorijal hrvatskih snajperista "Grom 2017.", a događaj je bio vezan uz Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Prvi, natjecateljski dio odnosio se na odmjeravanje snaga najboljih vojnih, policijskih i civilnih strijelaca u disciplinama snajperska puška, jurišna puška i lovački karabin. Simbolika natjecateljskog dijela je okupiti na jednom mjesto najvještije hrvatske strijelce i demonstrirati preciznost pogađanja ciljeva na 100 i 300 metara.

Drugi, svečani dio događaja obilježio je kulturno-umjetnički program, svečani domjenak i dodjela odličja prvoplasiranima. Isto tako dodijeljena je posebna nagrada za životno djelo "Ivica Repušić" koja nosi ime po jednom od prvih dragovoljaca poginulih u Domovinskom ratu s područja Slavonije i Baranje. Nagrada se svake godine dodjeljuje jednoj ili više osoba, koje su imale poseban doprinos u stvaranju hrvatske nezavisnosti, a koje su nedovoljno poznate široj javnosti.

Ove godine nagradu primili su pripadnici 63. LTRD-PZO Slavonski Brod koji su 2. svibnja 1992. godine srušili šest jugoslavenskih aviona MIG-21 koji su raketirali most između Slavonskog i Bosanskog Broda.

Prijelazni pokal "Najbolji hrvatski snajperist" u obliku vukovarskog tornja simbolizira Vukovar, središte obrane istočnog dijela Hrvatske, a ime pojedinačnog pobjednika u disciplini (snajperska puška) svake se godine trajno urezuje na poleđinu pokala.

pzo